diumenge, 28 d’octubre del 2012

La composició del text


Per a la composició d'un text cal tenir present aquest esquema. Les parts d'aquest procés són mentals i de manera circular, no lineal; es realitzen abans, durant i una vegada finalitzada la creació del text.

Existeixen tres etapes:
  1. PLANIFICACIÓ
  2. REDACCIÓ
  3. REVISIÓ
La planificació consisteix a reflexionar sobre:
  • Els objectius: convèncer, persuadir, entretenir, donar plaer, informar...
  • El tipus de text: narratiu, descriptiu, explicatiu o argumentatiu.
  • El destinatari
  • El tema: què vull dir i com tenint en compte l'extensió i l'estructura.
Recollir la informació ja sigui mitjançant una pluja d'idees, la recerca de documents sobre el tema,  prenent apunts o donant resposta a les 6W ( what, where, who, when, why i how).

Selecció i ordenació de la informació, per fer la selecció cal mirar l'apart de reflexió sobre el text i per la ordenació hem de veure quines són les idees principals, les secundàries, quines estan connectades...

La redacció és transformar en un text oral o escrit coherent les idees; distribuint-les per paràgrafsutilitzant connectors i signes de puntuació.

I la revisió és necessària per avaluar i rectificar el que hem escrit. Cal fer-lo durant la redacció també, no només al final i no s'ha de tenir mandra a l'hora de revisar.

Reflexió 
Amb tota aquesta informació he pogut fer memòria sobre els coneixements propis del tema. M'han quedat molt més clars els passos a seguir i la necessitat de parar atenció a tots ells. El punt que sembla més importat és la redacció però un bon text final es fruit tant d'una bona planificació com de revisions exhaustives, i cal remarcar la essa final de revisions perquè és molt important  fer vàries, una fixant-se en gramàtica i ortografia, una altra per veure si és el text compleix els objectius inicials, una altra per revisar l'estructura interna com la cohesió, l'adequació...i així successivament fins tenir el text desitjat; les revisions no han de ser un acte mandrós si no un acte de superació i millora.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada