dissabte, 20 d’octubre del 2012

Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents

Imatge d'Editorial UOC

La lectura d'aquest llibre m'ha permès endinsar-me en el món més dels blocs, coneixent el que són i els tipus que n'hi ha, ens ensenya que és un mitjà de comunicació que pot afavorir la interacció entre alumnes i professors, i amb grups externs als creadors del bloc. Ens mostra les possibilitats educatives que tenen. Ens ofereix un munt d'exemples perquè ens fem una idea de la diversitat que existeix.
Parla de molts recursos que a classe ja hem tractat i posat als nostres blocs com: blocroll, RSS, etiquetes, arxius del bloc, etc.
Al final del llibre s'ofereix una sèrie de manuals i enllaços per seguir profunditzant en la blogosfera (formada per blocs que parlen sobre temes semblants, els blocaires s'interrelacionen).

Els blocs serveixen per: pensar, escriure, compartir i participar. Imprescindibles per la construcció de l’aprenentatge. Es tracta d'una eina  que incrementa les possibilitats de comunicació alhora qua afavoreix l'activitat dels alumnes, imprescindible per a la construcció dels seus coneixements. També fomenta la interacció tant entre alumnes com entre alumnes i professor. Els blocs obren el que ocorre a l'aula a la resta de la societat.
Blocs educatius
  • Blocs de centre: Integren textos informatius, d'opinió, testimonis gràfics d'activitats dels alumnes dins o fora de classe, difonen programes educatius per fomentar la lectura, etc.
  • Blocs d'aula: n'hi ha 3: bloc del professor, col·lectiu professors-alumnes i de l’alumne.
  • Blocs de professors: Tracten sobre les TIC en l'educació, reflexions, per donar a conèixer nous recursos, per comentar blocs educatius...  
  • Blocs destinats a seminaris i cursos de formació TIC.
Diferents maneres amb les que es pot treballar un bloc
  • Blocs col·lectius d'aula professor-alumne: Estan administrats pels professors i intervenen els alumnes com a usuaris. Els professors l'utilitzen com a recurs complementari d'algunes activitats a l'aula. Ensenyen els alumnes a utilitzar els blocs a l'aula d'ordinadors. 
  • Blocs individuals d'aula: Fonamenten l’autonomia de l’alumne ja que es fan càrrec del bloc, s'encarreguen de compartir continguts treballats dins de l'aula amb els companys. 
  • En els tallers de blocs: Es fan classes d'informàtica on es dediquen a ensenyar a crear i administrar un bloc, ja no es tracta d'usar el bloc per aprendre continguts, sinó per aprendre sobre el propi bloc. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada