divendres, 19 d’octubre del 2012

Models descriptius

A classe de COED hem treballat i exemplificat els diferents models descriptius que existeixen. Hem sortit del simple text per endinsar-nos en descripcions molt més originals. Això ho hem treballat per tal d'anar pensant idees pel proper treball que em de presentar: Qui ets tu?, en pròximes entrades ho explicaré més detalladament.

MODELS

Cançons

Les cançons poden descriure musicalment qualsevol espai, sentiment, persona... Un exemple és la cançó: Com un puny de Raimon, que descriu l'enyorança per una estimada.




Poesia visual 
Les paraules juguen a dibuixar figures.
"La poesia visual no és dibuix, ni pintura, és un servei a la comunicació"  Joan Brossa.
www.joanbrossa.org

Poesia
Si parlo dels teus ulls, Miquel Martí Pol. 

SI PARLO DELS TEUS ULLS
    Si parlo dels teus ulls em fan ressò
    cadiretes de boga i un ponent de coloms.
    Els teus ulls, tan intensos com un crit en la fosca.Si parlo dels teus llavis em fan ressò profundíssimes coves i ritmes de peresa. Els teus llavis, tan pròxims com la nit.
    Si parlo dels teus cabells em fan ressò platges desconegudes i quietuds d'església. Els teus cabells, com l'escuma del vent.
    Si parlo de les teves mans em fan ressò 
    melicotons suavíssims i olor de roba antiga. Les teves mans, tan lleus com un sospir.
    Si parlo del teu cos,
    del teu cos que he estimat,
    només em fa ressò la meva veu, 
    i llavors tanco avarament els ulls
    i em dic, per a mi sol, el secret dels camins que he seguit lentament a través del teu cos tan càlid com la llum, 
    tan dens com el silenci.
En aquest poema veiem com la principal qualitat és que tracta d’un sentiment amorós cap a una persona, ja que veiem com l’autor expressa la seva tendresa i estimació parlant i recordant els ulls, el cos, les mans, els llavis, els cabells del protagonista del poema, probablement una dona.

Novel·la
El carrer estret, Josep Pla.

Assaig
- Salvador Espriu vist per Josep M. Espinàs a Relacions particulars.
- Xesco Boix

http://labicicleta.cat/xescoboix2.htm
Era alt com un Sant Pau i els seus ulls eren vius i plens de bondat. La seva tarja de presentació era un somriure capaç d’arribar al cor més trencat. Portava els cabells llargs, negres, sempre tapats amb una gorra que li donava un aire molt especial, molt seu. En comptes de firmar autògrafs feia petons.

A l’espatlla sempre hi duia una guitarra, i al cor mil idees per compartir. Desitjava sobretot ser lliure per així ser més amic de la Terra, de les flors, dels estels i dels homes. Però, com poder ser lliure en aquest món tan ple d’interessos? Calia obrir noves vies i anar contracorrent per poder canviar les coses.

Ben aviat se n’adonà que dins del món dels adults hi havia una altre món, alegre, confiat, senzill. Era el món dels més menuts. I amb l’amor com a vehicle de les cançons, i els contes com a eines se n’anà a trobar els seus petits i grans amics. Infant entre els infants, home entre els homes, demostrava dia a dia amb la seva tasca que encara és possible l’esperança en el demà. La mainada l’estimava i amb ell viatjaven a aquell món on 2+2=5.
Lluís. M. Panyella

Conte
 Un conte de Xesco Boix amb la col·laboració de nens i nene:  Abiyoyo, cliqueu

Vídeo
Summercat, anunci d'Estrella Damm en la campanya d'estiu 2009.



Aquest vídeo vist a la classe va propiciar debat ja que hi  havia persones a les quals suggeria que el fet d'assaborir la cervesa creava en el protagonista un  record  d'un fet passat i altres creien que era un somni, podem deduir que sempre hi ha un punt subjectiu segons els ulls del receptor.

Per finalitzar, he de dir que hi ha molts models per fer textos descriptius però tots eficaços  per arribar al objectiu i al missatge final.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada