dilluns, 29 d’octubre del 2012

Programari lliure

A la classe de GTIC de dijous passat vam parlar sobre el programari lliure. A continuació una breu explicació:

Segons la Viquièdia el programari lliure (en anglès free software) és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.
 ialexorg

No s'ha de confondre amb el programari gratuït (en anglès freeware), que inclou en algunes ocasions el seu codi font, encara que no sigui lliure, a diferència del programari lliure, ja que no se'ns asseguren els drets a la modificació i redistribució del programa. 
En Informàtica, codi font es refereix a una sèrie d'instruccions escrites en algun llenguatge de programació llegible per l'home.  En general, quan es parla del codi font corresponent a un programa o aplicació informàtica, hom es refereix al conjunt de fitxers amb les instruccions necessàries per fer funcionar aquest programa. 


En general, es pot dir que un programa és lliure si permet les quatre llibertats:
  • La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0).
  • La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font és un requisit.
  • La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2)
  • La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit.

Aquesta web http://www.softcatala.org/ podem trobar tota una sèries de programes lliures com per exemple:
- Firefox: navegador.
- Avast: antivirus.
- VLC Media player: editor de vídeos.
- GIMP: progrma estil photoshop.
- Audacity: editor de música.
- Altres.

Opinió personal...
He après molt sobre el programari lliure, havia escoltat a parlar sobre el tema però mai havia aprofunditzat ni ho havia utilitzat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada