dimecres, 17 d’octubre del 2012

Llibre: Vídeo y educación


Aquest és un llibre treballat a la classe de GTIC, es titula Video y educación i l'autor és Joan Ferrés.
En particular ens hem centrat en el primer capítol: Educación audiovisual.
Què és l'educació audiovisual? Tal com diu C.Freinet "La imagen es hoy la forma superior de comunicación". Avui hi ha un nou ésser que aprèn i utilitza un llenguatge diferent. El missatge individual té l'objectiu de transmetre emocions.

El miedo al cambio és l' apartat del llibre on queda reflexat la por del home vers els canvis per la inseguretat que provoquen. Els mestres que pateixen per la cultura de la llengua impresa no han evolucionat, hi ha persones que queden ancorades en el passat, altres que progressivament van submergint-se en els nous mètodes i altres que aposten per l'evolució.

En l'episodi: El desfase en cifras explica que en el Congrés  de Psiquiatria Infantil celebrat a França l'any 1979, el resultat d'un estudi realitzat a tres mil nens un 44% preferia afectivament a la televisió que al seu pare, un 20% preferia a la televisió que a la se mare i només un 36% escollia als pares abans que a la televisió. Aquests resultats  inicialment sorprenen, però tenen una base sòlida que ho justifica ja que la televisió està sempre disponible, cadascú controla el que vol veure, no et dóna ordres, respecta els teus estats d'ànims...etc, això no vol dir que s'estimessin poc als pares, sinó que la televisió els proporcionava unes necessitats demandades.

En l'apartat Un nuevo hombre i Un nuevo modo de conocer  parla de que el cervell està dividit en la part de pensament analític i lògica formal corresponent a l'hemisferi esquerre i la part emocional que pertany a l'hemisferi dret. Això es relaciona amb el passat i el present, l'home abans aprenia abstraient i el nen d'avui aprèn sentint, per tal en aquests dos moments s'han utilitzat diferents hemisferis.

Un nuevo lenguaje ve a dir que en el món audiovisual no són tan primordials els mitjans con el llenguatge. Una persona es pot expressar en llenguatge matemàtic, formal, informal...però amb un mateix mitjà (la veu).
En aquest mateix episodi també trobem un petit diàleg entre un cec i un home, el cec demana diners al carrer amb un cartell que posa la paraula cec, l'home li proposa guanyar més diners i el cec accepta encantat. Al cap dels dies l'home torna a preguntar al cec si ha guanyat més diners, i el cec entusiasmat li respon que si, això gràcies a que l'home va canviar el missatge del seu rètol i va escriure: Es primavera y ya no puedo verla. D'aquesta manera va aconseguir remoure els sentiments dels vianants, provocar sentiments i aconseguir un acte de solidaritat.

Diferències entre vídeo lliçó vídeo motivador

Un vídeo lliçó està destinat per veure'l a nivell individual, per prendre apunts i per adquirir coneixements a mode personal. És un vídeo que no transmet emocions.

Clicant aquí podreu trobar un exemple


Un vídeo motivador desperta emocions inclús ho pot fer sense llenguatge verbal. Està destinat per visualitzar-los en grup. 
Edu3.cat



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada