dissabte, 6 d’octubre del 2012

Llengua i llenguatge


En les dues primeres classes més teòriques de COED, hem treballat la llengua, el llenguatge i tot el que l’envolta.

La llengua i el llenguatge van de la mà però amb una diferència, el llenguatge existeix sense la llengua i la llengua no pot existir sense llenguatge.  La llengua és  un sistema de signes i símbols orals que ens permet diferenciar-nos d’altres espècies. El llenguatge és un do universal i molt més que un mitjà de comunicació, t’ajuda a organitzar l’entorn, el seu domini et facilita l’expressió de sentiments, permet l’autoexpressió, forma part de la memòria col·lectiva i individual per tal de fer relacions, mantenir records, difondre coneixements...

Les competències lingüístiques que més valora la societat, són la competència discursiva juntament amb l’estratègica; la discursiva perquè tothom vol escoltar un text coherent i cohesionat, és a dir, estructurat, amb idees relacionades i  sense contradiccions, i la estratègica perquè és on denota el domini del llenguatge  i  l’efectivitat de la comunicació amb l’humor, l’entonació, la gesticulació, el positivisme, la velocitat del discurs...entre d’altres.
La competència sociolingüística que fa referència a les regles socioculturals i la competència lingüística que té a veure amb el codi lingüístic, no són menys importants, totes juntes són necessàries per ser un bon comunicador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada